Karate

Sensei

Om Karate

Karate har sine røtter på Okinawa, en øy sør for Japan. I 1477 nektet offiserer å utføre kongens ordre. Kongen forbød dermed folk å bære sverd, og samlet inn alle våpen på øya. Som et resultat av dette, utviklet en gruppe stilarten "te" (okinawisk : hånd). Denne bygget på kampkunnskaper fra handel med andre asiatiske land, spesielt Kina, hvor kombinasjoner av slag,spark og pusteøvelser var utført av buddistmunker allerede noen hundreår e.kr.

Systemet utviklet seg, og i begynnelsen av det 19.århundre ble kampformen kjent som Shuri-Te, Tomari-Te og Naha-Te, etter tre byer på øya. De to førstenevnte stilene har raske, rette bevegelser, mens bevegelsene i den siste er myke og sirkulære. Dagens stilarter bygger på en eller flere av disse, og Shito-ryu består av både Naha-Te og Shuri-Te.

Historien til Shito-ryu

Karate er en kampsport med en historie som startet for tusenvis av år siden, og ble brakt til Japan fra Kina, Taiwan og Okinawa. Mange av de berømte kareteka, eller Bushi som de ble kjent som i Okinawa, eksperimenterte og utviklet sine ferdigheter i provinsene Shuri, Naha og Tomari. Men i motsetning til judo og kendo, var karate en hemmelig kunst, ukjent for allmennheten. Det var ikke satt i noe fast system til ca 1907 da Yastune Itosu av Shuri og Kaneryo Higonna av Naha - begge regnes i dag som to av de mest innflytelsesrik lærere i Okinawa karate – fikk en god del følgere for begge sine egne spesielle stiler. Instruktøren Itosu lærte Nai Huan-chi form og Higaonna lærte Sanchin som senere ble utviklet til dagens Goju-Ryu stil av Chojyun Miyagi.  

Shito-Ryu systemet ble utviklet av Kenwa Mabuni som hadde studert under både Itosu og Higaonna. Født i 1893, Mabuni var den 17-ende generasjonen av en berømt samurai som het Onigusuki. Mabuni begynte intensiv karate trening i en alder av 13. Han har også studert våpen teknikker av Bo, Sai, Tonfa, Kama og Nunchaku fra Master Aragaki. Ved å blande undervisning av Itosu og Higaonna, utviklet han et nytt system og skapte Shito-Ryu. Han instruerte hemmelighetene i sin kunst til Okinawa politi, konstabler og hemmelig politi, han gjorde også hyppige besøk til Japan før 1920 for å instruere sin kunst. I 1929 flyttet Mabuni permanent til Osaka for å undervise ved universiteter og politi departementer. Han døde mai 1957 i en alder av 64, men hans system er fortsatt en av de fire største stilene i Japan.

 

Kofukan prinsipper

Generelle mål

  • Skape god personalitet og sterk karakter
  • Bevare riktige teknikker og kataer
  • Promotere vennskap blant medlemmer

Instruksjons prinsipper

  • Respektere verdien av tradisjonelle kataer
  • Helhetlig studie av kata og kumite
  • Vitenskaplig metode i analyse av teknikker

Tekniske prinsipper

  • Ingen unødvendige bevegelser
  • Ingen unødvendig bruk av kraft
  • Bruk hele kroppen bak alle teknikker

Videoer